Ajankohtaista

Vuosikokous 25.3.2024

Seuran vuosikokous pidetään ma 25.3.2024 klo 18.00 Ravintola Huttulassa. Käsitellään vuosikokousasiat sekä sääntömuutos. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Seuralle uusi logo!

Seura on saanut uuden logon. Yhteistyössä Joutsan yhtenäiskoulun kuvaamataidon opettajan Taina Varjuksen ja hänen oppilasryhmiensä kanssa järjestettiin logokilpailu. Kilpailutöitä tuli kiitettävästi ja HYS:n raati valitsi Iida Pynnösen tekemän logon seuran uudeksi logoksi. Logossa tulee hienosti esille hevonen ja jousi. Hevonen kuvastaa seuraa ja jousi taas liittyy Joutsan vaakunaan. Logossa näkyy myös hienosti etenevä liike. Hevoset kuuluvat Iidan arkipäivään, sillä hän käy ratsastamassa kerran viikossa lähes ympäri vuoden. Iida tullaan palkitsemaan kevään aikana.

Hyvää Uutta Vuotta 2024!

Hyvää Joulua!

Pikkujouluravit Lahti Jokimaa 24.11.2023

Joutsan HYSn porukka kävi Lahden Jokimaalla pikkujouluraveissa. Seura oli mukana ensimmäisessä lähdössä, jonka voitti Blacky Luca ja Veli-Pekka Toivanen.

Kuva; Riitta Nurminen

Joutsan markkinaravit 19.8.2023

Joutsan tämän vuoden toiset paikallisravit kisattiin lauantaina 19.8.2023. Ravit olivat samalla markkinaravit, sillä samana päivänä oli myös Jousan markkinat. Alueella oli runsaasti raviväkeä. Lähtöjä oli kahdeksan, joista kaksi poni-, yksi monté-. kolme kylmäveris- ja kaksi lämminverislähtöä. Valjakoita oli ilmoittautunut alkujaan 41, mutta kolme valjakkoa oli jäänyt pois ennen kisan alkua. Seudun omia tai kytköksen seutukunnalle omaavia hevosia oli mukana kisaamassa kaksi.

Ensimmäisessä ravihevosten lähdössä, joka oli Montè lämminveristen tasoitusajo, sijoittui ensimmäiseksi ajalla 20,3 Banco Des Bordes. Hevosen valmentaja ja omistaja on joutsalainen Markku Koivisto. Hevosta ohjasti Virpi Kuossari. Voitto oli Kuossarille 100. voitto. Kisa oli tiukka, sillä maalikamera vahvisti voiton.

Neljännessä lähdössä, joka oli kylmäveristen tasoitusajo, toiseksi juoksi ori Kiitävä ajalla 30,8. Kiitävä johti kisaa, mutta takasuoralla laukka sotki juoksun ja voiton vei Kuusälli. Kiitävää ohjasti Kari Venäläinen. Hevosen omistaa Kimppatalli Kiitävä ja hevosta valmentaa paikallisessa toiminnassa aktiivisesti mukana oleva hartolalainen Taisto Nurmio. Kiitävä palkittiin vuoden 2022 hevosena.

Kepparikisaan osallistui jälleen kerran iso joukko lapsia. Ikähaitari kisassa on alle 3 vuotiaista yli 10 vuotiaisiin. Matkana on iän mukaan 20-100 metriä. Alueella oli lapsille kepparirata, pomppulinna ja kepparitarvikkeiden myyntipiste. Puffeteissa on tarjolla perinteisen ravigrillimakkaran lisäksi makeita ja suolaisia leivonnaisia kylmien ja kuumien juomien kera. Arvat myytiin jälleen kerran ennätysajassa loppuun. Ravitunnelma oli taas korkealla.

Tämän vuoden ravit on kisattu. Radalla tapahtuu kuitenkin jo syksyn aikana. Ensi vuonna todennäköisesti on radalla taas jotain uutta, joka helpottaa järjestelyjä niin kisaajien kuin järjestäjienkin puolella. Tavataan paikallisraveissa taas ensi vuonna!

Kuva: Jonna Keihäsniemi

Joutsan paikallisravit elokuussa 19.8.2023

Joutsan paikallisraveissa paikalliset hevoset kolmen parhaan joukkoon

Joutsan paikallisravit kisattiin sunnuntaina 21.5. Aurinkoinen sunnuntai-iltapäivä oli saanut väkeä liikkeelle seuraamaan jo perinteisiä Joutsan raveja. Lähtöjä oli seitsemän, joista yksi poni-, yksi monté-. kolme kylmäveris- ja kaksi lämminverislähtöä. Valjakoita oli ilmoittautunut kaikkiaan 51. Seudun omia hevosia oli paikalla kolme, jotka kaikki sijoittuivat hienosti kolmen parhaan joukkoon omissa sarjoissaan.

Ensimmäisessä lähdössä, joka oli lämminveristen tasoitusajo, sijoittui kolmanneksi ajalla 25,1 Dad´s Memory. Hevosta valmentaa joutsalainen Markku Koivisto ja omistajina ovat Markku Koivisto ja Tero Laitinen. Hevosta ohjasti Eeva Naukkarinen. Tässä lähdössä oli ennätykselliset 11 hevosta kisaamassa voitosta. Toisessa lähdössä, joka oli kylmäveristen tasoitusajo, niin ikään kolmanneksi ravasi joutsalainen Stokeri. Hevosen aika oli 42,8 ja lähtöjä 4-vuotiaalla ruunalla on vasta viisi. Stokeria valmentaa Pasi Haapasaari ja omistajina ovat Pasi Haapasaari ja Tarja Neuvonen. Hevosta ohjasti Sami Vehviläinen. Ravien parhaasta sijoituksesta vastasi kuudennessa lähdössä voiton ottanut Kiitävä. Voitto tuli kylmäveristen tasoitusajossa ajalla 33,7. Hevosta valmentaa Taisto Nurmio ja hevosen omistaa Kimppatalli Kiitävä. Hevosta ohjasti Kari Venäläinen.

Kepparikisa oli tietysti mukana ravipäivän ohjelmassa. Kisaa ennen oli mahdollista lämmitellä harjoitusradalla, jonka Johanna ja Petteri Oksanen olivat rakentaneet tapahtuma-alueelle. Alueella oli myös lapsille pomppulinna ja ilmapalloja jaossa, jotka sponsoroi Jokita. Puffeteissa oli tarjolla perinteisen ravigrillimakkaran lisäksi makeita ja suolaisia leivonnaisia kylmien ja kuumien juomien kera.Lupsakka tunnelma välittyi raviradalla niin yleisössä, talkoolaisissa kuin kisaajissakin. Joku sanoikin, että "tällaiset ravit ovat oikeita raveja". Eipä suotta siis otettu kokeiluun toisia raveja näin keväällä elokuun ravien lisäksi. Jatkossa suurella todennäköisyydellä Joutsan raviradalla ravataan kahdet kisat kesän aikana.

Ravirata hiljenee kilpailujen suhteen reiluksi pariksi kuukaudeksi. Radalla edelleen käydään harjoittelemassa ja kesän/syksyn aikana alueella myös tapahtuu parannusta. Mm. varikkoaluetta uudistetaan turvallisemmaksi ja rata-aluetta kunnostetaan. Seuraavat ravit ovat 19.8. klo 13. Silloin ravataan markkinatunnelmissa.

Kuva: Jonna Keihäsniemi

Joutsan paikallisravit tänä vuonna kahdesti

Joutsan Hevosystäväinseura järjestää tänä vuonna paikallisravit toukokuussa ja elokuussa. Toukokuun ravit ovat reilun viikon päästä ja elokuussa ajetaan perinteiset Markkinaravit. Molemmissa raveissa on kahdeksan lähtöä. Kaksi ponilähtöä, monte-lähtö sekä kolme kylmä- ja lämminveristen lähtöä. Rata on hyvässä kunnossa ja hevosia odotetaan vanhaan malliin. Tänä vuonna on ajankohdat yritetty valita niin, että lähellä ei ole raveja. Samanaikaisesti ja lähietäisyydellä järjestettävät ravit vaikuttavat hevosten määrään. Tämä mm. tuli esille viime vuoden elokuun raveissa osallistuvien hevosten määrässä.Toukokuun raveissa on otettu huomioon lapset ja lapsiperheet. Alueelta löytyy lapsille pomppulinna ja kepparirata lämmittelyyn ennen varsinaista kepparikisaa. Oma keppari kannattaa ottaa mukaan, vaikka seuralla on muutamia lainakeppareita.Nyt kannattaa tulla koko perheen voimin raviradalle viettämään mukava iltapäivä.

Joutsan Hevosystäväinseura palkitsi pitkään toimineita jäseniä

Joutsan Hevosystäväinseura piti vuosikokouksen 24.3.2023. Vuosikokouksen alussa palkittiin pitkään yhdistyksessä toimineet jäsenet Osmo Mikkola ja Markku Salonen. Molemmat ovat olleet seurassa yli 50 vuotta. Osmo Mikkola sihteerinä ja johtokunnassa sekä Markku Salonen puheenjohtajana ja johtokunnassa. Lisäksi Osmo Mikkolan isoisä August Mikkola on ollut perustamassa Hevosystäväinseuraa vuonna 1906.

Seuran puheenjohtajana jatkaa Pasi Haapasaari, varapuheenjohtajana Elina Kupiainen, sihteerinä Heidi Luomala-Koivisto ja taloudenhoitajana Riitta Nurminen. Muut johtokunnan jäsenet ovat Saini Jääskeläinen, Markku Koivisto, Tiia Pajunen, Jouko Pirkkalainen ja Hanna Ruunula.

Vuonna 2022 katsomoalueelle rakennettiin Leader Maaseutukehityksen tuella tapahtumakatos. Aikaisemmin oli jo rakennettu radan ulkoreunaan aita sekä tie parkkipaikalta katsomoalueelle. Näillä toimenpiteillä parannettiin alueen turvallisuutta ja esteettömyyttä. Tapahtumakatoksen lisäksi alueella on tuomaritorni, jossa toimii kahvio. Näin saatiin alueelle useampi palvelupiste.

Vuosi 2022 oli seuralle muutenkin aktiivinen vuosi. Raviradalla järjestettiin kaksi isoa tapahtumaa, heinäkuussa suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruuskisa ja elokuussa perinteiset paikallisravit. Seuralle oli kunnia-asia saada järjestää työmestaruuskisat. Tapahtuma sai myös valtakunnallista näkyvyyttä. Seura teki lukemattomia talkootunteja alueen kunnostukseen ennen kisoja. Kaikki rakennukset ja aita maalattiin, ympäristöä siistittiin ja tasoitettiin.

Vaikka ydinporukka on pieni, niin paljon saatiin aikaan. Ja kaikki tehty työ ei näy konkreettisesti. Paljon tehdään töitä taustalla hankkimalla yhteistyökumppaneita, suunnitellaan tulevaa ja parannetaan näkyvyyttä ulospäin. Vuonna 2022 seuralle perustettiin netti ja Instagram sivut sekä uudet Facebook sivut.

Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on järjestää kahdet paikallisravit – toukokuussa ja elokuussa. Uutta hanketta on myös suunnitteilla. Rata-aluetta tullaan kehittämään edelleen, jotta saadaan alue vielä toimivammaksi, houkuttelevammaksi ja monipuolisempaan käyttöön. Uudet harrastajat ja jäsenet ovat tervetulleita joukkoon pitämään hauskaa hyvän harrastuksen parissa.

Joutsan ravirata toimivammaksi ja turvallisemmaksi

Joutsan ravit 21.5. ja 19.8. klo 13.00

Vuosikokous 24.3.2023

Hyvää Itsenäisyyspäivää 2022!

SUOMEN VAPAUDEN JA TULEVAISUUDEN PELASTIVAT SUOMEN MIES, NAINEN JA SUOMENHEVONEN

Pikkujouluravit 9.12.2022